Spoločnosť TAVAL zaplatila mestu Prešov za jeho pohľadávku voči ZVL Bearings

20.08.2003 Celý región

Firma TAVAL, s. r. o. , Ľubotice zaplatila 1.067.850, - korún mestu Prešov za jeho pohľadávku voči ZVL Bearings, a. s. , Prešov v konkurze. Celá dohodnutá su...
Firma TAVAL, s. r. o. , Ľubotice zaplatila 1.067.850, - korún mestu Prešov za jeho pohľadávku voči ZVL Bearings, a. s. , Prešov v konkurze. Celá dohodnutá suma v tejto transakcii, ktorú odsúhlasili členovia mestského parlamentu na svojom zasadnutí v pondelok 21. júla, bola pripísaná 31. júla na účet mesta Prešov. Informovala o tom vedúca finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková.

Dodala, že formálnou bodkou za celým prvým takýmto zhodnotením pohľadávky v histórii prešovskej samosprávy bude spísanie notárskej zápisnice medzi oboma stranami v najbližších dňoch.
Uvedená kúpna suma je maximálna a predstavuje 27 percent účtovnej hodnoty záväzku, ktorý vznikol daňovníkovi ZVL Bearings neplatením dane z nehnuteľnosti v celkovej sume 4.010.566 Sk v prvej polovici 90. rokov.

Nováková povedala, že túto pohľadávku ako aj iné, ktoré mesto Prešov vedie, nahlásili správcom príslušných konkurzných podstát. TAVAL prejavil záujem o takúto transakciu prvýkrát začiatkom tohto roka. Ponúkal odkúpenie pohľadávky za päť percent jej účtovnej hodnoty, s čím príslušná komisia Mestského zastupiteľstva v Prešove nesúhlasila. Navrhla minimálnu cenu odpredávanej pohľadávky mesta, a to 15 percent jej nominálnej hodnoty. Nasledovali ďalšie rokovania a ich výsledkom bol písomný návrh TAVAL-u na uvedených 27 percent.

Podľa výpisu z Obchodného registra SR funguje TAVAL so sídlom v Ľuboticiach, čo je bývalá miestna časť Prešova, od augusta 1996 a predmetom činnosti je o. i. podnikanie v oblasti nakladania s odpadmi, nákladná cestná doprava, sprostredkovanie kúpy a predaja nehnuteľností i podnikateľské poradenstvo. Spoločníkmi a zároveň konateľmi sú Danka Džuganová a Andrej Džugan. Základné imanie spoločnosti od februára 2003 je 5,38 milióna Sk.
(jj)
 

Vyberte región